Всички марки автомобили | Всички модели по марка | Ревю модели

събота, 20 юни 2009 г.

Ford F-150 SVT Raptor

След месеци на шпионски снимки и едно тийзър видео, показано в последния момент, Ford официално разкриха своя F150 SVT Raptor, който трябва да се появи през 2010 година. Мощният офроуд пикап е задвижван от подобрена версия на традиционния 5.4-литров Triton V8 двигател на F150 – интересното е, че има по три клапана на цилиндър, мощност от 320 к.с., както и въртящ момент от близо 530 Нм. Също така на разположение ще бъде и 6.2-литров Boss V8 двигател, който наскоро е бил развит от компанията. Ford твърдят, че са подложили новия си двигател на екстензивни тестове.




И докато по-голямо внимание вероятно ще привлече новият 6.2-литров двигател, то 5.4-литровият Triton също притежава серия нови технологии. Нова open-valve стратегия за инжектиране на гориво оптимизира мощността на агрегата при по-високи обороти. Същевременно емисиите се редуцират, а разходът на гориво – оптимизира.

Разбира се, двигателите са само част от уравнението. Отделът за изследвания и развой е работил наистина усилено по шасито и окачването. С 33-сантиметров клиренс отзад и 29-сантиметров клиренс отпред, Raptor обещава да бъде един много способен офроудър.

Широката следа и мекото окачване на Raptor означават, че той ви прекара през много препятствия и относително леко. Амортисьорите му са създадени от Fox Racing Shox, които още повече оптимизират работата на пикапа. Страхотното окачване има опция да става значително по-твърдо, когато автомобилът се движи по обикновени пътища.

Последният компонент от връзката на Raptor със земята са огромвните гуми BF Goodrich All-Terrain TA/KO 315/70-17. Монтирани на 17-цолови колела, тези 35-цолови гуми са създадени да работят еднакво добре на и извън пътя.

Високотехнологичните екстри включват: Trailer Sway Control, интегриран Trailer Brake Controller, Electronic Locking Differential, Hill Descent Control, режим за Off-Road, както и серия други опции.

F-150 SVT Raptor ще бъде конструиран заедно с новия F-150 във фабриката на Ford в Диърборн, Мичиган.