Всички марки автомобили | Всички модели по марка | Ревю модели

понеделник, 15 юни 2009 г.

Jaguar XJ

Остават само няколко месеца, преди да бъде разкрито следващото поколение на седана XJ, като дебютът е насрочен за 9 юли, по време на специална презентация в Лондон. Моделът ще влезе в продажби до края на годината.

По време на автомобилното изложение в Шанхай Майк О’Дрискъл от Jaguar разкри малко детайли за предстоящи флагман, както и тийзър снимка. XJ бе забелязан по време на тестове, като любопитното бе, че е бил замаскиран като прототип на BMW – дори ползвайки същия тип камуфлаж. Новият концептуален вариант разкрива доста от бъдещия седан – така например стават ясни новият профил, както и някои стилистични детайли.




Jaguar в момента са в процес на развитие на следващото поколение на своя седан XJ и въпреки настоящите финансови затруднения дори и при тази компания (която все пак бе закупена от Tata), колата все пак би трябвало да дебютира през втората половина на настоящата година.

Новият XJ ще бъде първият модел на Jaguar, който ще бъде базиран на най-новото поколение алуминиеви конструкции за каросерията. Моделът ще се предлага също така с новия 3-литров V6 турбодизелов двигател, както и с бензинов 5-литров V8 с компресор... и мощност от 510 к.с.

За настоящия XJ британците погледнаха към миналото за вдъхновение – и това определено не помогна на продажбите им, особено при пряко сравнение с конкуренти като Mercedes Benz S-Class и BMW 7-Series, които се отказаха от консерватизма в полза на динамичния имидж и дизайн.Jaguar обаче са си научили урока и няма да повторят същата грешка отново. Този път дизайнерите са решили да следват малко по-радикален подход, заимствайки идеи от настоящия XF, като същевременно добавят дори още повече агресия. Както се вижда от новия тийзър, дизайнерите на Jaguar са се фокусирали именно върху досегашните критики. Но не само дизайнерският отдел ще има много работа при разработването на новия XJ, тъй като инженерите, занимаващи се с двигателите и цялата механика, също се очаква да са доста заети.

Благодарение на заем в размер на 307 милиона паунда от Европейската инвестиционна банка, за който бе съобщено преди няколко седмици, Jaguar – заедно с Land Rover – ще развият серия нови хибридни технологии за бъдещите си модели. И докато от Land Rover се очаква да ползват по-конвенционална хибридна система, като тази в Toyota Prius (където и електрическият мотор, и двигателят с вътрешно горене се ползват за задвижване на колелата), то системата, планирана за Jaguar, ще бъде по-сходна с тази в предстоящия да влезе в производство Chevrolet Volt.

Според специализираното издание Autocar британците от Jaguar ще пуснат plug-in хибриден вариант на XJ през 2011 година – или приблизително година след дебюта на новия модел. Що се отнася до plug-in хибридната система, тя ще ползва електрически мотор, захранван от литиево-йонни батерии, за задвижването на колелата. Същевременно компактният двигател с вътрешно горене само ще зарежда самите батерии.

С тази комбинация plug-in хибридният XJ се очаква да може да изминава до 50 км само с електричество. Разходът на гориво пък ще възлиза на 4 л/100 км. Иначе върху проекта работят серия големи британски фирми с опит в тази област – Lotus Engineering, MIRA и Caparo.