Всички марки автомобили | Всички модели по марка | Ревю модели

събота, 20 юни 2009 г.

Ford Transit Connect

Новият Ford Transit Connect притежава нещо, което печели вниманието и като заслужава да бъде упоменато. Той ще бъде първият от цяла нова гама от глобални модели, които ще бъдат изнасяни и към американския пазар. Насочен към представителите на малкия бизнес, Transit Connect представлява просторна и ефективна алтернатива на по-големите товарни автомобили. Съответно моделът се очаква да направи официални си дебют по време на тазседмичното автомобилно изложение в Чикаго.






Автомобилът бе представен за първи път в Европа в далечната вече 2003 година, но най-новото поколение е видимо оптимизирано, за да пасва на глобалните пазари. Серия дизайнерски детайли, сред които решетката и някои елементи на интериора, са оптимизирани, така че да предоставят свеж нов вид за дебюта на модела в САЩ.

Новият Transit Connect е създаден на платформа за товарен автомобил със задвижване на предните колела и съответно е задвижван от 2-литров Duratec четирицилиндров двигател, куплиран с четиристепенна автоматична трансмисия. Максималната мощност на модела възлиза на 136 к.с., постижими при 6300 об/мин. Съответно максималният въртящ момент е 173 Нм, които идват при 4 750 об/мин. Разходът на гориво пък варира между 12.5 л/100 км и 10.4 л/100 км – в зависимост от това дали е в градски условия или на магистрала.

Отвътре има товарен обем от 3 820 литра. Към това има удобни задни врати, които се отварят на 180 градуса, но има и опция да се отварят на 255 градуса.

Ford командва около 40 % от американския пазар за товарни автомобили и с нови модели като Transit Connect този процент би трябвало да се увеличи. Първите модели ще се появят в шоурумите до средата на годината, като цените в САЩ се очаква да започват от 21 475 долара. Това включва и разходите за доставка.

Това обаче не е всичко, каквато е устойчивата реплика в някои телевизионни реклами. Transit Connect ще се опита да играе и друга мащабна роля за Ford. Автомобилът ще служи за платформа на първия електрически Ford, задвижван от батерии. Подготвен да влезе в продажба другата година, по предварителни данни автомобилът би трябвало да може да изминава около 160 км. Съответно проектът е разработван съвместно с британците от Smith Electric Vehicles.

Електрическият ван ще бъде и първият от една цяла гама на Ford с нулеви вредни емисии. Изцяло електрически компактен модел се подготвя за продажба през 2011 година. нов plug-in хибрид пък ще се появи година по-късно. Това безспорно показва, че Ford имат много амбициозни планове за бъдещето, като и те не изпускат тенденцията за електрическите и хибридните автомобили.