Всички марки автомобили | Всички модели по марка | Ревю модели

петък, 12 юни 2009 г.

Ferrari Insertable 4x4

Ferrari работели върху система за задвижване на четирите колела, конструирана за моделите им с предно- и средноразположен двигател, като я кръстиха Insertable 4x4. И докато от доста време не се чуваше за тази концепция, то след един кратък преглед на Европейския офис за патенти се оказва, че италианският автомобилен производител е кандидатствал за патент още през февруари, но не на каква да е, а на системата 4х4 на хибридна основа. Тази седмица пък изпълнителният директор на Ferrari, Амедео Фелиса, разкри, че концепция, базирана на системата, е в процес на разработване и би трябвало да се появи през декември в Лос Анджелис.

Идеята не системата е да подобрява устойчивостта в условия на ниско сцепление, но никъде не е подчертано, че целта е автомобилът да стане по-екологичен с хибридната система. Дизайнът на Ferrari обаче елиминира високата маса на класическите системи за задвижване на четирите колела, тъй като са ползвани две задвижващи системи в колата – всяка една задвижва по една ос. Това означава, че се елиминира необходимостта от тежки диференциали и други.

Подобен дизайн бе показан неотдавна от PSA Peugeot-Citroen, като и французите представиха система с двигател и електрически мотор. Любопитното е, че Ferrari са представили шест различни дизайна, като при някои от тях електрическият мотор е поставен между колелата вместо върху конвенционална ос.

Когато системата бъде приложена в моделите на Скудерията, тя би трябвало да притежава опция за изключване, която да позволява на водача да ползва стандартното задвижване на четирите колела. Същевременно вариантът с 4х4 ще бъде по-безопасният, за по-хлъзгави условия. Системата също така ще позволи да се ползва и само електрическа мощ за задвижване при ниски скорости, което значително ще подобри разхода на гориво на Ferrari, както и емисиите им на СО2.