Всички марки автомобили | Всички модели по марка | Ревю модели

събота, 20 юни 2009 г.

Citroen DS5

Модерните дизелови задвижващи системи вече най-малкото са на нивото на бензиново-електрическите хибридни технологии по отношение на икономия. Освен това много често ги надминават и по отношение на подвижност и представяне на пътя. Истината е обаче, че една комбинация от двете може да предостави едновременно лекота на управление и добро представяне на пътя. Френският автомобилен гигант PSA Peugeot-Citroen е най-напред в това отношение, като вече представи няколко концептуални модела, които комбинират дизелови двигатели с електрически мотори. Системата им е известна като Hymotion4.





Автомобилният производител сега потвърди, че първият им дизелово-електрически хибриден автомобил ще се появи на пазара през 2011 година – под формата на предстоящия Citroen DS5. Това е третият представител на премиум гамата на Citroen, която ще включва още по-малките DS3 и DS4.

Развитието на проекта е все още в доста ранен етап, но от PSA вече са убедени, че моделът ще впечатлява със „значително пестене на гориво”, както и с редуциране на емисиите на СО2 с 35 % в сравнение с аналогичния бензинов модел. Системата Hymotion4 се предлага със задвижване на четирите колела, но дизайнът елиминира традиционната висока маса за автомобилите 4х4, използвайки две задвижващи системи (за всяка от двете оси). Поставяйки дизеловия двигател отпред, където може да задвижва предните колела, и електрическия мотор отзад, откъдето да предава въртящ момент към задните колела, PSA са елиминирали необходимостта от тежки и обемни системи, диференциали и други такива за трансфериране на мощност към четирите колела.

Що се отнася до DS5, който ще дебютира с дизеловата хибридна система през 2011 година, то моделът се очаква да бъде премиум хечбек/кросоувър. Стилът ще бъде повлиян от DS Inside Concept, показан миналия месец по време на автомобилното изложение в Женева. В интерес на истината обаче серийният вариант ще бъде значително по-голям от колата на шоуто.