Всички марки автомобили | Всички модели по марка | Ревю модели

събота, 20 юни 2009 г.

Peugeot 3008

Peugeot съобщава, че 5-те звезди на Euro Ncap вече блестят върху 3008 - младият и надежден кросовър. В рамките на новия тест на агенцията*, 3008 получи максимален брой звезди с много добри резултати, а именно: 86 % за защита на възрастните при челен, страничен, заден удар и краштест, 81 % за защита на децата и 97 % в категорията „помощни средства“, благодарение на пълната гама оборудване за пасивна безопасност.
Поръчките, които регистрира Търговска Дирекция Франция са далеч над първоначалните планове на Марката - повече от 180 на ден.




3008 e базиран на модифицирана версия на платформата на 308. В резултат на това гамата двигатели е останала почти непроменена спрямо тази на популярния хечбек. Това означава, че 3008 ще се предлага с базовия 1.6-литров бензинов агрегат с мощност от 120 к.с., както и с 1.6-литров турбо двигател със 150 налични кончета и 2-литров турбодизел с потенциала на 163 коня. Предвижда се и 1.6-литров турбодизел, който ще генерира 110 к.с. Както се индикираше и от концептуалния Prologue HYmotion, до 2011 година ще се предлага и дизелово-електрическа хибридна версия на модела.

Peugeot представиха предстоящия си кросоувър под формата на Prologue HYmotion, който бе показан по време на миналогодишното издание на автомобилното изложение в Париж. Очакваше се и серийната версия да се повлияе силно от него. Prologue очевидно бе заимствал доста от настоящите предложения на Peugeot в класа на SUV и миниваните, като това включва и големия 4007. Запазена марка са формата на решетката и доста изразеният нос.

Автомобилът впечатляват със своя стъклен прозрачен покрив, който осезаемо увеличава пространството на относително компактната кабина. Освен това има дисплей на предното стъкло, система за контрол на стабилността, електрическа ръчна спирачка, асистент за потегляне по нанагорнище, както и асистент при паркиране, който алармира при прекалено доближаване до обект. Всичко това създава усещането за лукс в бъдещия SUV.

Новият 3008 представлява дългоочакваният конкурент на коли като Renault Scenic и успешният представител на Nissan – Qashqai.