Всички марки автомобили | Всички модели по марка | Ревю модели

събота, 20 юни 2009 г.

Cadillac SRX SUV

Моделната гама на Cadillac за Северна Америка е на път да се увеличи с още два нови представителя – кросоувъра SRX и CTS Sport Wagon. Първият модел, който ще влезе в продажба, ще бъде SRX, като Cadillac точно потвърдиха за него. Цената му ще започва от 34 155 долара и ще се появи в шоурумите от следващия месец. CTS Sport Wagon от своя страна ще се появи към края на лятото.




Сегментът на средноголемите луксозни кросоувъри остава силен в САЩ, въпреки че продажбите на нови автомобили достигат низини, виждани преди 30 години. Въпреки това сегментът в момента отговаря за около една четвърт от всички луксозни автомобили, продавани на американския пазар. Със своите ефективни двигатели и богато оборудване SRX би трябвало да се превърне в голям успех за GM. За основни конкуренти на модела са считани Lexus RX, Acura MDX, както и Х3 и Х5 моделите на BMW.

Cadillac са решили да предлагат първоначално своя SRX със само една опция за двигател – в случая става дума за 3-литров V6 с директно инжекционно впръскване, мощност от 260 к.с. и въртящ момент от 300 Нм. Създателите му говорят, че с този агрегат автомобилът ще връща разход на гориво от приблизително 10 л/100 км, но тестовете все още не са завършени. Иначе шестстепенната Hyrdra-Matic 6T70 автоматична трансмисия получава леки пренастройки на дължините на предавките, така че да се оптимизира разходът на гориво. Стандартната система за задвижване на четирите колела пък подобрява управлението в мокри и сухи условия.

Стандартното оборудване за безопасност включва гама от предни, странични и тип „перде” въздушни възглавници, както и двойни механизми и ограничители на натоварването за коланите на предните седалки. В системата за тракшън контрол е внедрен и специален сензор, чиято функция е да предотвратява евентуални преобръщания.

За производството на модела ще отговаря фабриката на GM в Рамос Аризпе, Мексико. От нея също така излиза и кросоувърът Saab 9-4X.